contact
Aleksi Tuompo
aleksi@laniakea.fi
044 252 0386
Laniakea Studio Oy
Bulevardi 46
00120 Helsinki
Aleksi Tuompo
aleksi@laniakea.fi
044 252 0386
Laniakea Studio Oy
Bulevardi 46
00120 Helsinki
Verkkokaupoissa käyttökokemuksen merkitys korostuu, ja se vaikuttaa suoraan myyntiin. Modernissa ja hyvin toteutetussa verkkokaupassa ostoksen tekeminen on saumatonta, eivätkä esimerkiksi sivulataukset hidasta tuotteiden selailua.
Sujuvan ostokokemuksen aikaansaamiseksi verkkokaupalta vaaditaan suorituskykyä. Lisäksi suunnittelijalla on oltava vapaus suunnitella verkkokaupasta sellaisen, joka palvelee asiakkaita parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Tässä artikkelissa esittelen kolme fiksua tapaa toteuttaa verkkokauppa modernilla web-teknologialla. Yrityksen tarpeet sanelevat lopulta sen, mikä on parhaiten sopiva vaihtoehto.
Hallitset verkkokaupan tuotteita, alennuksia ja tilauksia sen omassa järjestelmässä, esimerkiksi Shopifyssa, Ecwidissa tai WooCommercessa. Sivustosi/verkkokauppasi hakee tuotetiedot, kuvat, varastosaldot ym. rajapinnan välityksellä (samalla tapaa kuin se hakee muut sivut ja sisällöt sisällönhallinta-alustasta).
Voimme siis vapaasti valita käyttötarkoitukseen parhaiten sopivan verkkokauppa-alustan, kunhan siinä on API-rajapinta (Application Programming Interface). Sivuston muita sisältöjä, kuten blogia ja kampanjasivuja, ylläpitäjä päivittää sisällönhallinta-alustasta.
Headless e-commerce on kovan luokan verkkokauppialle suunniteltu sisällönhallinta- ja verkkokauppa-alusta. Alustan kehittäjät keskittyvät tietokannan, hallintapaneelin ja rajapinnan kehitykseen. Verkkokaupan toteuttaja puolestaan huolehtii asiakasrajapinnan eli itse sivuston kehityksestä. Tästä juontuu nimitys "headless" – head viittaa asiakasrajapintaan.
Headless e-commerce on sofistikoitunut ja moderni tapa toteuttaa verkkokauppa. Se on pätevä vaihtoehto, kun verkkokauppa on liiketoiminnan ydin. Kaupallisia palveluntarjojia käytettäessä yrityksellä täytyy kuitenkin olla riittävän suuri kassavirta, jotta ratkaisu on taloudellisesti järkevä.
Varteenotettava avoimen lähdekoodin headless e-commerce on Saleor (jolla myös kaupallinen vaihtoehto), jonka käyttö on siis maksutonta. Se tarvitsee kuitenkin erillisen pilvipalvelimen julkaisua varten. Tästä pääset kokeilemaan Saleorin hallintapaneelia.
Pilvipohjaiset Big Commerce ja Elastic Path ovat puolestaan täysin kaupallisia palveluntarjoajia.
Tässä vaihtoehdossa tuotteet ja kategoriat luodaan sisällönhallinta-alustaan. Tuotteille luodaan samankaltaiset pohjat kuin vaikkapa blogipostauksille. Tämän lisäksi sivustoon kytketään maksuportti, ja verkkokauppa on valmis.
Kun tilaus on tehty, siitä tulee sähköposti verkkokaupan ylläpitäjälle tai se lähetetään rajapinnan kautta kolmannen osapuolen tilausjärjestelmään (tai vaikka Google Sheetsiin). Tässä ratkaisussa ei siis ole sisäänrakennettua tilauksenhallintajärjestelmää.
customer JCAD
brand id & design Jacob Stewart
development Laniakea
customer Guidin
web design Jacob Stewart
development Laniakea
customer Kuuskodit
brand id & design Jacob Stewart
development & ux Laniakea
customer Helkama
design Sparksof
development Laniakea
customer Mint of Finland / Aboad
design Mint of Finland
development & ux Laniakea
customer Suomen Ekonomit
design Sparksof
development Laniakea
customer Yonoton
design Yonoton
development Laniakea